Лятна школа 2024

ЗА ШКОЛАТА

 

ЛЯТНАТА ШКОЛА ПО КЛАСИЧЕСКИ ЕЗИЦИ ще се проведе за единадесети път през 2024 г. По утвърдената през времето традиция, през август в школата се срещат учещи и преподаватели, всички водени от желанието за задълбочени занимания с древните езици и от стремежа за пълноценно прекарване на своето σχολή – „свободно време“ и „място за учене“, откъдето идват латинската дума schola и българската дума школа.

Заповядайте!

 

ВРЕМЕ НА ПРОВЕЖДАНЕ

 

От 16. до 24. август в древния римски град Pautalia, днешен Кюстендил.

 

УЧАСТНИЦИ

 

В школата могат да участват:
– ученици от гимназиите и средните училища, които изучават латински език като част от учебния план или под формата на извънкласна дейност;
– студенти от специалност „Класическа филология“;
– други ученици и студенти, които имат начални познания поне по латински.

Условието за участие е любовта към заниманията с класически езици. Участието както на начинаещи, така и на много напреднали се насърчава!

 

ПРЕПОДАВАТЕЛИ

 

В школата участват преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“, от други университети и от средни училища от страната, при възможност и от чужбина.

 

ПРОГРАМА

 

В програмата са предвидени активни занимания (четене, писане, говорене, слушане) с класическите езици – латински, старогръцки (и други стари езици при желание), съобразени с нивото на участниците, допълнени от лекциите и музическите занимания. Разписанието ще бъде изцяло уточнено след сформирането на групата, за да отговори максимално на интересите и нуждите на участниците. В края на школата всички ще получат свидетелство за своето участие.

За провеждането и програмата на школата през предишни години вижте тук. Школата се провежда по идея на Димитър Драгнев, който я организира всяка година от 2014 г. насам.

 

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 

Лятната школа ще се проведе в почивна база “Пауталия” в едноименния античен град, днешен Кюстендил (Pautalia – Хотелски услуги). Настаняването ще бъде осъществено в двойни или тройни стаи. Базата функционира като хотел с три звезди.

Транспортът ще се осъществи с директен влак от София до Кюстендил и обратно. Тръгването ще бъде на 16.8., 8:30 ч. от Централна гара София. Връщането ще бъде на 24.8., 21:07 ч. на същото място.


 

ЗАПИСВАНЕ

 

Общата цена е 786 лв. В нея се включват 8 нощувки (пълен пансион – нощувка и хранения с тристепенно меню 732 лв), 8 лв за застраховка, 11,90 лв за транспорт (цена към м. април 2024 г.) и 35 лв за материали и музейни такси, необходими по време на школата.

Записването става чрез електронно писмо до организатора на школата на адрес dimitar.dragnev@gmail.com до 15. юни 2024 г. и заплащане на капаро в размер поне на 200 лв (или на цялата сума) по сметката на школата: BG05RZBB91551009175275 (ОББ АД, BIC: RZBBBGSF; титуляр: Димитър Драгнев), като желаещите да се запишат след тази дата трябва предварително да се свържат с организатора на школата.

В писмото трябва да се съдържат: трите имена, клас/курс на участника и отговор на въпроса „Какво очаквам от Лятната школа по класически езици?“.

В банковия превод трябва да бъде посочено името на участника, за когото се внасят парите.

Цялата сума следва да бъде внесена по сметката на школата до 15. юли 2024 г.

В школата през 2024 г. могат да участват до 50 души.

При въпроси: dimitar.dragnev@gmail.com или тук във Фейсбук.